Понеділок, 06.05.2024, 18:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Відділ культури і туризму Лохвицької РДА.
Головна » 2010 » Лютий » 12 » До 110-річчя від дня народження І.Дунаєвського
23:49
До 110-річчя від дня народження І.Дунаєвського
Відбувся творчий вечір самодіяльних композиторів
та авторів-виконавців Лохвиччини

 

Як квітне навесні благодатна земля Лохвицька, як барвистим різнотрав’ям вкриваються її поля і яри, так щедро сяє яскравими відтінками палітра її талантів.
Упродовж багатьох років працівники культури щоденно, за невелику плату, виконують таку потрібну роботу по розвитку культури в районі, віддаючи часточку душі, свій час і уміння. Велика увага приділяється сприянню активній діяльності та творчому зростанню самодіяльних композиторів, поетів. Адже кожне село і місто мають свої перлини музики та поезії, в яких знайшли своє відображення історія рідного краю, його своєрідна природа, щира вдача працьовитих людей. То радісні й бадьорі, то з нотками смутку ці твори надходять до пісенної скарбниці Лохвицького краю. Але дуже мала кількість з них стає відомою широкому загалу.


Для того, щоб виправити ситуацію, з метою пошуку обдарованих творчих людей, підвищення їх майстерності, підтримки місцевих самодіяльних композиторів, поетів, авторів-виконавців, відділом культури і туризму Лохвицької РДА, в рамках відзначення 110-ї річниці з дня народження найвідомішого нашого земляка, талановитого композитора І.О.Дунаєвського, був організований творчий вечір талановитих людей Лохвиччини «З піснею по життю». Забігаючи наперед, скажу, що концерт вийшов живим, світлим і насиченим добрими почуттями та позитивними емоціями.
Можливо, хтось скаже, що пісні наших місцевих авторів подекуди наївні і недосконалі, але я наполягаю, що їх твори вимагають вдумливості, певного настрою душі та зосередженості. Адже кожен рядок – маленька палітра із великою гаммою кольорів. Треба лише вдивитись, неспішно змішати фарби, і талант автора доповниться вашими особистими відчуттями.
Якщо ви не відвідали цей творчий вечір 4 лютого в районному Будинку культури, то я просто не знаю які слова віднайти, щоб передати як на єдиному диханні сприймав зал твори, народжені на нашій землі. Або як щеміло серце, коли звучали пісні авторів, яких вже, на жаль, немає з нами. Наприклад, члена спілки композиторів Полтавщини Юрія Левади та його незрівнянна «На зорі мене, мамо, збуди», у виконанні вокального квартету РБК. Ця пісня і досі чомусь вважається народною. Хто поверне тепер його авторство?


Або твори «Відмінника народної освіти України», члена Спілки композиторів області та об’єднання композиторів України Миколи Сови… А ще, талановитого автора, колоритного виконавця Віктора Гнєзділова, для пісенного доробку якого характерна ліричність, розкриття душевного стану людини… Ігор Кривчун, що все життя грав у високопрофесійних за рівнем виконання колективах, незалежно від їх статусу. Це «Фестиваль», «Кут зору», «Фрістайл» гурт Ігоря Саруханова та інші. Їх немає, але за них промовляють пісні, створені упродовж десятиліть. А цього дня їх пісенна спадщина звучала у виконанні В.Червоненка, І.Онасенко, квартету «Яворина».
Представив свій творчий доробок художній керівник Харківецького СБК Олександр Дяченко - «Дівоча доля» (дует Ірина та Тетяна Івахненки) та «Степова дівоча» (жіночий ансамбль), до яких він написав і слова, і музику. До речі, переважна більшість авторів-учасників творчого вечора «З піснею по життю» презентувала саме такий букет авторської пісні – слова, музика і власне виконання. Це і Олександр Іващенко (с.Свиридівка) із ніжною і щемливою «Прилинь, прилинь до рідного села», і Наталія Захарова (с.Сенча) з ліричними «Вигадана любов» та «Лебідка», і Микола Желєзний із патріотичними «Українці мої» та «Пісня про Свиридівку». Допомагав останньому ансамбль «Журавка» Свиридівського СБК. Мистецький дар цих авторів торує свою стежку, шукає свого слухача, росте із щедрістю сонця, із силою оживляючого дощу.
Зовсім в іншому напрямку працює Т.Барвінко. Натхненно і віртуозно прозвучала її інструментальна п’єса «Весна» у виконанні ансамблю скрипалів Лохвицької ДМШ ім. І.О.Дунаєвського. Що і не дивно. Адже Тетяна Борисівна більше 25 років працює викладачем і її учні неодноразово перемагали в конкурсах юних композиторів.


Цілу низку пісень у власному аранжуванні представив Петро Сеник, який керує дитячою студією «Сонячний зайчик» (м.Червонозаводське). Саме тому його твори мають яскраву забарвленість і дитячу щирість. Це і «Історія цікава» (А.Щербина), і «Веселкові кольори» (С.Списюк, Р.Олексієнко, І.Холодінова, І.Онасенко), і материнсько-ніжна «Діти мої» (С.Рибальська, П.Сеник).
Активний учасник обласних і Всеукраїнських фестивалів композиторів і виконавців Анатолій Корольов, представив свій музичний доробок трьома піснями - «Половіють літа» на слова П.Ткача, «Сватання» на слова Н.Уткіної (народний аматорський фольклорний колектив «Лучанські барви). А його «Сестра милосердя» (сл.Т.Краснікової) прозвучала у виконанні студентки ІІ курсу Лохвицького медучилища Я.Семінько, яка на п’ятому Всеукраїнському фестивалі мистецтв студентів, медиків та працівників лікувальних установ України „Ліра Гіппократа-2009”, завдяки цій пісні, стала лауреатом першої премії серед 36 вокалістів з 21 міста нашої країни.
28 років очолював Лохвицьку ДМШ Анатолій Недовінчаний. Його пісні звучали, щедро дарували радість багато років. А особлива доля припала на пісню «Дівич-зілля» на слова Г.Булаха. Вона звучала у виконанні дуету «Золота осінь» (Катерини та Анатолія Недовінчаних) на районній і обласній сцені, і в славних колись телевізійних «Сонячних кларнетах», і на столичній сцені – в Національному Палаці «Україна» та на ювілейному вечорі письменника і поета, народного артиста України Г.Булаха. На жаль, він не зміг прикрасити своєю участю творчий вечір місцевих композиторів, але надіслав вітальну телеграму з побажанням творчих успіхів когорті лохвицьких авторів.
Працює директором Червонозаводської загальноосвітньої школи №2 Валерій Червоненко. Він автор збірки «Все, що маю в душі». Член літературно-мистецького клубу ім.В.Симоненка та літературного об’єднання імені Олеся Донченка в м.Лубни. Активний учасник художньої самодіяльності БК спиртокомбінату у складі народного аматорського фольклорного колективу «Веселий вулик». Лауреат 1-ї премії обласного та дипломант Всеукраїнського фестивалю-конкурсу композиторів пісенного жанру «Журавлиний ключ». Автор музики гімну інженерно-фізичного факультету Національного технологічного університету «КПІ». В програмі творчого вечора «З піснею по життю» його творчість була представлена двома піснями на слова С.Малишка «Візьми на крила, музико, мене» (лауреат Всеукраїнських конкурсів Ю.Параскевич) та «Не скупімось на добрі слова» (лауреат Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів Є.Амаріца).
Добре знають на Лохвиччині і учасника народного аматорського фольклорного колективу «Пісенне джерело» Євгена Уткіна. Сьогодні в репертуарі ансамблю чимало його творів. Серед них і «Над степами чорні хмари», що заворожила глядачів концерту, і «Літній вальс» в авторському виконанні. А його пісню «Шукав козак долю» часто можна бачити в ефірі телеканалу «Астра». Відзнятий і змонтований силами ентузіастів відділу культури і туризму кліп став дуже популярним саме завдяки своїй неповторності, новизні, чарівній засніженій природі Лохвицького краю. А це в свою чергу говорить про те, що наш глядач не просто дивиться все підряд з того, що пропонує телебачення, а небайдуже і вдумливо цікавиться новинками культури, цінує своє, власне, виплекане на цій веселковій землі.
А тепер лише уявіть, якою популярністю користувалися б наші митці, аби в їх музичні і пісенні твори вкласти маленьку часточку коштів, які нині підтримують на плаву численні групи і виконавців, що іноді і існують лише кілька місяців?!


Отже, треба і надалі розвивати цей напрямок, пропагуючи аматорське мистецтво. Має працювати районна студія звукозапису, створення якої є однією з головних турбот відділу культури і туризму. Кімната для цього виділена в РБК і аранжування та запис фонограм-мінус більшості авторських творів, що звучали цього дня, були зроблені саме тут Валерієм Левадою, сином Ю.Левади. Знову-таки лише на ентузіазмі, без жодної копійки. І це враховуючи те, що були навіть випадки, коли автор просто наспівував мелодію по телефону! Хотілося б побачити, як за таких умов працювали б професіонали…
До речі, про копійки. На жаль, на всі заходи, розроблені та втілені в життя до 110-ї річниці з дня народження І.О.Дунаєвського, на його славетній батьківщині не виділено жодної копійки. Навіть чаєм не можна було пригостити учасників творчого вечора, а про подарунки чи призи, годі й мріяти! Скажете криза? Так, криза духовності. Криза ставлення до культури.
Маємо дуже багато обдарованих людей, творців музики, пісні. І одним із завдань організаторів дійства було щире прагнення допомогти авторам вийти до людей з своїми піснями, музичними творами, об’єднати, якщо хочете – підставити плече, допомогти, звичайно не грошима, бо їх, як завжди, немає, а порадою, підтримкою. Для цього відділом культури і туризму заплановано видати в травні поточного року збірку творів, які звучали під час проведення творчого вечора «З піснею по життю» самодіяльних композиторів Лохвиччини (з фотографіями, нотами, текстами пісень, DVD диском). А в «Лохвицькому краї» започатковано і постійно поповнюватиметься рубрика «Творчий портрет». Сподіватимемось, що твори наших митців підуть в люди і їх чекатиме щаслива доля.
Наприкінці вечора звучали вітання голови Лохвицької районної державної адміністрації В.С.Щурова, керуючого справами районної ради П.А.Плужника та начальника відділу культури і туризму С.О.Заїки. Всім авторам були вручені грамоти і подяки за активну творчу діяльність, вагомий особистий вклад в створення позитивного культурного і туристичного іміджу Лохвицького району на обласному і всеукраїнському рівні та з нагоди відзначення 110-ї річниці з дня народження видатного земляка І.О.Дунаєвського.


Ця зустріч з прекрасним засвідчила – мистецтво району живе, розвивається, збагачується новими набутками і трудиться у ритмі часу для того, щоб ніколи не замулювалося джерело культури.
Валентина Кулик
Переглядів: 1728 | Додав: Trofim | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz