Четвер, 18.04.2024, 07:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Відділ культури і туризму Лохвицької РДА.
Головна » 2010 » Травень » 27 » ТРАВНЕВІ РОСИ ФОЛЬКЛОРУ Районне свято
16:35
ТРАВНЕВІ РОСИ ФОЛЬКЛОРУ Районне свято
Святкуємо!
ТРАВНЕВІ РОСИ ФОЛЬКЛОРУ
Районне свято
Нашому роду нема переводу,
Хай пісня єднає коріння святі,
Дай, Боже, нам віру і братнюю згоду
На довгії роки, на вічні віки!

Кажуть в народі – на Троїцю співати – доленьку плекати. Саме тому, на Зелену неділю в міському сквері вперше відбулося районне свято «Травневі роси фольклору», в програмі якого пройшли: ІІ (фольклорна) частина заключного концерту переможців творчих звітів «Шануємо свій край, його пісні і мову», конкурс українського національного костюму «Дивоцвіт вишиванки» та презентація виставки-ярмарку виробів декоративно-ужиткового мистецтва «Містечко майстрів».
Організатор свята – відділ культури і туризму РДА за співпраці із відділом у справах сім’ї, молоді і спорту та Лохвицькою міською радою.

Дійство розпочалося урочистою ходою кращих фольклорних колективів району та покладанням квітів до пам’ятників знаменитим творчим людям Лохвиччини: композитору Ісаку Дунаєвському, засновнику національної хорової капели «Думка» Нестору Городовенку та скульптору Григорію Пивоварову. Зі словами привітання до колективів та гостей свята звернулись заступник голови Лохвицької райдержадміністрації В.О.Міщенко, міський голова Н.І.Солонець та начальник відділу культури і туризму С.О.Заїка, які побажали всім учасникам творчої наснаги в справі збереження українських традицій та вручили грамоти від райдержадміністрації, районної ради, відділу культури і туризму райдержадміністрації та Лохвицької міської ради.

Минають віки, змінюються суспільні устрої, на зміну одним поколінням приходять інші – у кожного свої смаки, свої уподобання. А народна пісня залишається, через усі віки проносить вона свій первісний чар, свою нев’янучу молодість. І це ще раз довели чотирнадцять фольклорних колективів з різних куточків прекрасного Лохвицького краю, які виступили в концертній програмі, презентувавши глядачам по дві пісні.

«ВЕРБИЧЕНЬКА», с.Їсківці

У 1984 році був заснований фольклорний ансамбль «Вербиченька» Їсківського СБК, який налічує 8 учасників, а його керівником є сільський бібліотекар Галина Іванівна Козлова. В цьому колективі зібрались любителі української народної старовинної пісні, щоб зберегти традиції свого рідного краю. Пісні записують від старожилів села, розучують і відтворюють на сцені. Не дивно, що на базі «Вербиченьки» при сільській бібліотеці створено і клуб за інтересами, що має назву «Знавці народної пісні». Приємно, що до колективу залучають і молодь.
Ансамбль активно виступає. В репертуарі має обрядові, побутові, козацькі пісні. Його учасники брали участь у районному конкурсі військової, козацької і патріотичної пісні «Згадаймо славу ту, що в пісню перейшла», виступали на Сорочинському ярмарку. А на обласному огляді-конкурсі «Барви рідного краю» зайняли 1 місце, з чим ми їх щиро вітаємо!

«БЕРЕГИНЯ», с.Яшники

Народний аматорський фольклорний колектив «Берегиня» Яшницького сільського клубу налічує сьогодні 4 чол. Створений колектив 15 років тому з ініціативи тодішнього голови профкому колгоспу «Україна» Ольги Литвиненко, яка і сьогодні є керівником колективу. За час свого існування «Берегиня» побувала з своїми виступами в різних куточках нашої країни. Без їх участі практично не проходить жодне свято в районі. Щорічно беруть участь в Сорочинському ярмарку, фестивалях, що проходили в Пирогово в музеї мистецтва і архітектури під відкритим небом. В репертуарі колективу безліч старовинних українських пісень, переданих від бабусів, батьків: «У суботу їхав хлопець на коні», «Перший час пробило», «Ой на горі на високій», «Зійшло сонце за віконце» та інші.
Нещодавно народний аматорський фольклорний колектив «Берегиня» на районній сцені відсвяткував 10-річчя присвоєння йому високого звання народного.

«КАЛИНА», с.Степуки

Народний аматорський фольклорний колектив «Калина» Степуцького сільського клубу-бібліотеки (керівник – Галина Киленко) налічує 6 учасників. Ансамбль був створений у 1988 році за ініціативою знаних тоді в районі музикантів Віктора Гнєзділова та Михайла Савченка і постійно бере участь в районних, обласних та Всеукраїнських конкурсах і фестивалях, виступав практично в кожному населеному пункті Лохвицького району. На Всеукраїнському фольклорному фестивалі мистецтва та архітектури в с.Пирогово його учасники відтворили старовинний обряд «Осінь весільна». Виступали і в фестивальній програмі Сорочинського ярмарку. Ведуть активну гастрольну діяльність. Переважна більшість репертуару записано з вуст місцевих жителів.

«НАДВЕЧІР’Я», с.Токарі

Берегинями рідного села та української пісні називають в селі Токарі учасниць народного аматорського фольклорного колективу «Надвечір’я» (керівник – Анатолій Кибкало). Вони закохані у рідний край, бережуть і примножують, передають наступному поколінню багатство мелодійної української народної пісні – самі постійно вчаться любити нашу пісню, і тим самим, залучають до цього підростаюче покоління.
Колектив був створений в 1991 році, а в 2000-му отримав високе звання народного. І це не дивно, адже «Надвечір’я» активно виступає на концертах, конкурсах, фестивалях обласного, районного значення, перед сільськими глядачами. Неодноразово колектив виступав на обласному святі народної творчості, Національному Сорочинському ярмарку.

«ЧАРІВНИЦІ», с.Яшники

В 1987 році почав свою історію ще один пісенний колектив – народний аматорський жіночий ансамбль «Чарівниці» Яшницького сільського клубу (керівник – Оксана Коваленко). Ініціатором його створення і багаторічним художнім керівником був знаний на Лохвиччині музикант і композитор Віктор Гнєзділов. Мабуть, все і розпочалося із написаної ним пісні «В Яшниках, у селі».
Не було жодного свята, в якому б ансамбль не брав участь. Кожного року його учасниці виступають на національному Сорочинському ярмарку. Саме там одного разу «Чарівниці» отримали запрошення і два роки брали участь у Всеукраїнському фестивалі «Осінь весільна» в с.Пирогово, що на Київщині.
Пройшли роки, змінився кількісний склад ансамблю, але любов до пісні не стала меншою. Чарівниці живуть і, не дивлячись на труднощі, співають! А ще плекають надію, що пісня допоможе об’єднати людей, зробити їх добрішими. веселішими і, навіть, щасливими.

«СВІТАНОК», с.Харківці

Цього року 30-річний ювілей з дня свого заснування святкує аматорський фольклорний колектив «Світанок» Харківецького СБК (керівник – Валентина Тоцька). Де тільки не побував колектив за ці роки. Сільські і районні свята, конкурси фестивалі. Учасників «Світанку» завжди тепло приймали на «Співочому полі» в Полтаві, а в конкурсах на Національному Сорочинському ярмарку вони завжди займали призові місця. Колектив неодноразово нагороджувався грамотами, дипломами та подяками за вагомий внесок у справу збереження і примноження слави української пісенності. У репертуарі колективу є як народні, так і сучасні українські пісні. Але цього дня вони співали лише народних пісень. Це «Черевички» та «Айстри».

«ЧЕРЕМШИНА», с.Васильки

Васильківський аматорський фольклорний ансамбль «Черемшина» в 1969 році був створений Надією Прокопенко, яка свого часу керувала сільським Будинком культури. Нині колектив налічує 6 учасниць. Їх спів радував глядачів населених пунктів Лохвицького району. На національному Сорочинському ярмарку, в Миргороді і Полтаві із задоволенням приймали Васильківську «Черемшину».
Протягом своєї багатовікової історії український народ склав безліч прекрасних пісень – їх записано понад 200 тисяч. Дві обрядові пісні «У первім садочку» та «Ой, п’є, козак, п’є» виконали учасниці аматорського фольклорного ансамблю «Черемшина» Васильківського сільського Будинку культури. Керівники Ольга та Надія Прокопенки.

«ПІСЕННЕ ДЖЕРЕЛО», м.Лохвиця

Багато добрих слів можна сказати і про народний аматорський фольклорний колектив «Пісенне джерело» районного Будинку культури. Керівник – Валерій Ковтун. Створений любителями української пісні в лютому 2003 року, ансамбль працює на базі любительського об’єднання «Пісенне джерело» і ставить собі за мету відродження, аранжування, збереження та популяризацію української пісні, традицій, обрядів.
Колектив постійно бере участь в районних, обласних та республіканських святах, фестивалях і конкурсах в Полтаві, Ромнах, Диканьці, Гадячі, Києві. У 2008 році представляв Лохвиччину на ІV-му Міжнародному фестивалі народної творчості «Галицькі перехрестя» в м.Рава-Руська Львівської області. Неодноразовий переможець обласного огляду-конкурсу «Чиста криниця» на Національному Сорочинському ярмарку. Для святкового дійства колектив обрав українські народні пісні «Ой Троїця зелен-свято» та «Ой на ставу, на ставочку».

«КАЛИНА», с.Лучка

Фольклорний колектив «Калина» Лучківського сільського клубу-бібліотеки з ніжністю, трепетом і щемом у серці доносять до глядача українські пісні. Створений колектив у 1986 році, і його першим керівником був відомий в районі композитор і музикант Юрій Іванович Левада. Юрій Іванович провів тоді величезну роботу: вивчення різножанрових пісень, постановка голосу кожної учасниці, а їх на той час було 15 чоловік. Час спливає, сьогодні в колективі 10 учасниць, але вони, як і раніше, прикладають зусилля для збереження пісні із «глибинки», адже в цих народних творах вся історія нашого народу. Часом трагічна, і сумна, але завжди велична, сповнена героїзму.
У виконанні цих чарівних жіночок нині звучать пісні на сільських і районних святах, Національному Сорочинському ярмарку, колектив постійно бере активну участь в творчих звітах аматорських колективів і виконавців району. Неодноразово нагороджувався відзнаками відділу культури і туризму.

«ВЕСЕЛИЙ ВУЛИК», м.Червонозаводське

Про наступний колектив можна говорити довго. Він багато і дуже вдало гастролює. Минулого року йому було присвоєно звання «народного». Але краще про «Веселий вулик» розкаже одна невеличка історія.
Одного передноворічного вечора у керівника – Світлани Рибальської пролунав дзвінок і схвильований мер міста Червонозаводське запропонував виступити в міському Будинку культури №2, та ще й не коли-небудь, а «зараз». Легкий на підйом колектив через дві години вже виступав на сцені. Та от коли «Вулик» співав останню щедрівку раптово погасло світло (ймовірно якась поломка на місцевій лінії), то ніхто з учасників навіть не змінив тембру голосу, навпаки – співати почали голосніше й веселіше. В залі засвітились промінці мобільних телефонів та запальничок, десь зблиснув ліхтарик. Саме тут і почалося – «Вулик» почав згадувати весь свій репертуар. Чого тільки не почули невільні заручники передноворічної електричної аварії… Тут були і «Варенички», і «Сало», і «Борщ», і «Було в хлопця 5 дівок»... Коли ж світло нарешті запалало, такими ж палаючими були долоні глядачів та усмішки на обличчях «вуликівців»...

«СУСІДИ», м.Червонозаводське

Українська народна пісенність – дорогоцінне надбання поетичного генія трудового народу, нев’януча окраса його духовної культури. Незліченними перлинами, що виграють і відсвічують всіма відтінками людських почуттів та переживань, збагачує наша пісня та дума слов’янську і світову скарбниці народної поезії. Вокальний ансамбль «Сусіди» Червонозаводського міського Будинку культури № 2 створився зовсім недавно, але вже активно виступає. Керівник колективу – Світлана Рибальська. Сподіваємось на часті зустрічі.

«ДРУЖБА», м.Лохвиця

27-й рік поспіль при районному Будинку культури працює народний хоровий колектив «Дружба», який завжди вирізнявся високою виконавською майстерністю, сценічною культурою, натхненною працелюбністю і щирими почуттями. Нині із хором працює знане на Лохвиччині музичне подружжя Чавдарів – Едуард Олександрович та Ірина Миколаївна. З їх появою зросла виконавська майстерність та розширився репертуар колективу. Хор є постійним учасником концертів, конкурсів та інших культурно-мистецьких заходів, які проводяться в нашому районі, і крім того, активно гастролює. Його пісні лунали в Миргороді і Пирятині, Хоролі, Диканьці і Гадячі, Варві та Яготині.
Концерти хорового колективу «Дружба» вирізняються неабиякою різноманітністю. Силами його учасників створено дуети, ансамблі, сімейний квартет, є сольні виступи, гумор. А в районному святі «Травневі роси фольклору» взяв участь фольклорний ансамбль народного аматорського хорового колективу «Дружба», який налічує 6 учасників.

«ВЕСЕЛИЙ ВУЛИК» (молодша група), м.Червонозаводське

Один із всесвітньо відомих українців – кінорежисер Олександр Довженко – говорив, що українська пісня – це геніальна поетична бiографiя українського народу. Це біографія кожного з нас. Розповідь про наші болі і жалі. Просто треба вміти слухати. А далі непереможна українська народна пісня розкаже все сама. Дуже приємно, що до української пісенної скарбниці долучається все більше молоді. Зовсім недавно народився ще один такий колектив, але вже встиг взяти участь у Всеукраїнському фестивалі «Червона рута» і завоювати симпатії глядачів. Дуже щиро, із молодечим запалом співали цього дня учасники молодшої групи народного аматорського колективу «Веселий вулик». Керівник – Світлана Рибальська.

«НАДВЕЧІР’Я», с.Бодаква

У пiснi народу – його думки, почуття, мрiï. Українська народна пісня віддзеркалює горе, радість, боротьбу за визволення. Народні пiснi дуже рiзноманiтнi. Слухаючи їх, пізнаєш iсторiю нашого наро¬ду з давніх часів. Українську пісню неможливо охарактеризувати одним словом через багатогранність ïï мотивів i тем. Все більше колективів звертаються до першоджерел української душі.
П'ять років тому голова ради ветеранів Бодаківської сільської ради Наталія Кирилівна Кулик ініціювала створення фольклорного колективу при сільському Будинку культури. Колектив отримав назву «Надвечір’я». Керівник – Ольга Копелян. Вони теж підготували свій пісенний дарунок – українські народні пісні «Мала мати одну дочку» та «Плакуча гітара».

«ДИВОЦВІТ ВИШИВАНКИ»
Складовою районного свята «Травневі роси фольклору» став конкурс українського національного костюму «Дивоцвіт вишиванки», який провела Оксана Боярська.
Велике історичне і художнє значення українського національного костюму безумовне. Від глибокої давнини і протягом усього існування він задовольняв не лише матеріальні, а й духовні потреби людини. Його високий мистецький рівень, емоційна насиченість яскраво відбивають світогляд, естетичні уподобання та саму психологію українського народу.

Все це прекрасно продемонстрували 14 учасників конкурсу. Кожен з них не тільки презентував костюм, а ще і захищав його – розповідали про вишиванку, про складові костюму, співали і, навіть, танцювали. Конкурс проводився за трьома номінаціями.
В номінації «Стилізований український костюм» виступили: Ольга Литвиненко (с.Свиридівка), Ксенія Кулик (м.Лохвиця), Леся Полінко (с.Лука), Алла Кривошия (с.Бодаква), Галина Козлова (с.Їсківці) та Альона Попович (с.Лучка).
В номінації «З бабусиної скрині» свої костюми представили: Валентина Костюк (с.Їсківці), Мар’яна Зінченко (с.Яшники), Віра Степура (с.Харківці), Євтушенко Надія (с.Бодаква) та аматорський фольклорний колектив «Калина» (с.Степуки).
В номінації «Традиційний національний костюм» взяли участь Мироненко Анна (м.Лохвиця), народний аматорський фольклорний колектив «Надвечір’я» Токарівського СБК та фольклорний колектив народного аматорського хорового колективу «Дружба» (РБК).

Компетентне журі в складі міського голови м.Лохвиця Н.І.Солонець, начальника відділу у справах сім’ї, молоді спорту райдержадміністрації Т.В.Даценко, наукового працівника краєзнавчого музею ім.Г.С.Сковороди Т.Г.Павлюченко, заступника директора центральної районної бібліотеки Є.М.Распутько та методиста по народній творчості методичного центру культури і дозвілля В.А.Ковтуна було приємно вражене різноманітністю представлених костюмів та повнотою розкриття тематики конкурсу національного костюму. Всі учасники конкурсу «Дивоцвіт вишиванки» були нагороджені грамотами та цінними подарунками.

«МІСТЕЧКО МАЙСТРІВ»
Вперше цього дня пройшла і виставка-ярмарок виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Лохвиччини. Лука, Степуки, Яшники, Скоробагатьки, Западинці, Лучка, Харківці, Хрулі, Пісочки, Бодаква, Лохвиця і Токарі привезли цього дня нечувані багатства – творіння золотих рук більше 40 майстрів, серед яких є і учні загальноосвітніх шкіл району.
Ведуча свята Валентина Кулик запросила всіх присутніх до невеличкої подорожі «Містечком Майстрів». Чого тут тільки не було! Чарівні сопілки (І.Козаченко), вироби з паперу (А.Лучинська), солоного тіста (О.Москальова, Л.Скакун), дерева (В.Оргіш, Я.Бучко, М.Вовк), глини (Н.Юхно), із лози (Г.Білик) та бісеру (С.Михайлик). Були тут м’які іграшки (Л.Ніколотова), в’язані речі (В.Ріка), картина (І.Цюцюра).

Найбільше, звичайно, було традиційної вишивки. Цей вид мистецтва представлений рушниками і скатертинами, серветками, наволочками, іконами, картинами і килимами (Є.Черевко, О.Головко, Л.Лучинська, Н.Ковшик, Л.Книшенко, М.Крят, Г.Киленко, Н.Савченко, Г.Іваницька, Г.Ємець, К.Тарапата, В.Рибачик, Г.Терно, М.Селюк, К.Соловей, Л.Яковенко, О.Леус, О.Захарченко, Н.Слинько, О.Слинько, О.Лизанець, В.Єфімова, В.Салімовська, К.Чуб, Н.Канець, О.Ковтун, Н.Моринець, М.Самійленко, Т.Костирко, Г.Орда).
Ніхто не може заперечити, що все красиве не може не бути гармонійним. Це стосується і виробів наших майстрів. Їх краса ще більше засяла за підтримки української пісні. Саме тому в презентації виробів допомагали учасники фольклорних колективів.
Всі майстри, що взяли участь у виставці-ярмарку «Містечко Майстрів» будуть нагороджені подяками відділу культури і туризму за вагомий особистий внесок в розвиток декоративно-ужиткового мистецтва Лохвиччини.
Районне свято «Травневі роси фольклору» вдалося на славу, надовго залишивши чудові враження як у гостей так і учасників свята. Залишається побажати, щоб таке прекрасне дійство стало традиційним і сприяло формуванню інтересу спільноти, а особливо молоді, до народної пісні, костюму, традицій, які відтворюють дух українського народу, його велич та славу, виховують високі патріотичні почуття.
Валентина Кулик

Переглядів: 4979 | Додав: Sergiy | Рейтинг: 4.5/13
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz