Вівторок, 07.05.2024, 04:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Відділ культури і туризму Лохвицької РДА.
Головна » 2010 » Лютий » 15 » У ЙОГО МУЗИЦІ ЗВУЧИТЬ ЕПОХА
21:17
У ЙОГО МУЗИЦІ ЗВУЧИТЬ ЕПОХА

Ювілейний вечір, присвячений 110-річчю від дня

народження І.Дунаєвського

 

У січні-лютому в Лохвицькому районі проведено ряд культурно-мистецьких заходів до 110-ї річниці від дня народження нашого видатного земляка, композитора, диригента, громадського діяча І.О.Дунаєвського.


Кульмінацією відзначення пам’ятної дати став урочистий вечір «В його музиці звучить епоха», який відбувся у районному Будинку культури 5 лютого.

Незважаючи на несприятливі погодні умови, того дня в Лохвицю прибули кращі художні колективи та виконавці Полтавщини: симфонічний оркестр Полтавського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім.М.Гоголя (диригент – народний артист України Віталій Скакун); солісти театру – Вікторія Ягодка, Юрій Литвин (саксофон), заслужена артистка України Лариса Лук’янова, концертмейстер Юрій Михайлівський; соліст, викладач Полтавського музичного училища ім.М.В.Лисенка Руслан Христиченко, вокальний та інструментальний ансамблі Гадяцького училища культури ім.І.Котляревського під керівництвом Наталії Горбачик. Режисер-постановник – заслужений працівник культури України Алла Бутко.


Органічно вплелися у велику концертну програму вокальний дует Лохвицької ДМШ ім.І.О.Дунаєвського С.Агеєва та Л.Гончарова; дитячий хор «Дзвіночок» (керівник Л.Удовиченко, концертмейстер Л.Гончарова); ансамбль баяністів (керівник І.Самцевич); ансамбль скрипалів (керівник Т.Барвінко); вокальний ансамбль «Лілея» (керівник Л.Гончарова, концертмейстер Л.Ешкуватова); вокальний дует у складі Л.Гончарової та І.Чавдар (концертмейстер О.Крутько); ансамбль народних інструментів (керівник Е.Чавдар); солістка Ю.Дерев’янко; Учень 6 класу Лохвицької ДМШ С.Ковальов.


Вела концертний вечір викладач Полтавського музичного училища імені М.Лисенка, музикознавець, член Національної спілки композиторів України Ольга Чепель.

У своєму виступі-привітанні голова райдержадміністрації В.С.Щуров зазначив, що найбільше звання І.Дунаєвського те що він наш земляк, уродженець Лохвиці, де минули його дитячі і юнацькі роки. Лохвицький період в житті видатного композитора відіграв велику роль в його подальшій плідній творчості. Музика І.Дунаєвського не тільки увійшла в історію вітчизняної культури, вона і нині звучить під час святкових заходів і урочистостей, заряджаючи сучасників енергією і оптимізмом.


Начальник управління культури облдержадміністрації В.Д.Годзенко, вітаючи лохвичан і гостей міста, зазначив, що І.Дунаєвський став засновником радянської оперети, надзвичайно популярним композитором-піснярем. Він дійсно прославив і Лохвицю, і Україну своїм талантом. У Лохвиці починалося його творче життя, у рідному краї він вбирав в себе багату українську культуру, народні пісенні традиції. В Україні І.Дунаєвський сформувався як особистість, як майбутній талановитий і яскравий композитор.

Не змовкали бурхливі аплодисменти вдячних лохвичан, які дарували артистам квіти. Під час фінального виступу на сцену вийшло більше ста виконавців, учасників концерту і глядачі аплодували їм стоячи. Музикантів і слухачів, дітей і дорослих об’єднало в цей вечір одне ім’я, ім’я Ісака Дунаєвського, бажання доторкнутися до неповторного мистецтва славетного земляка. Серця були переповнені радістю цього незабутнього спілкування. Голова райдержадміністрації В.С.Щуров подякував артистам, гостям і вручив їм квіти.

Враженнями від концерту поділилися:

В.С.Щуров, голова райдержадміністрації:

Приїзд до Лохвиці симфонічного оркестру з Полтави – це, дійсно, визначна подія. На цей прекрасний концерт прийшли ті глядачі, які, дійсно розуміють музичне мистецтво. Вони відпочили і збагатилися духовно. Те що відбувається щиро, воно надовго запам’ятовується і люди це сприймають.

Дуже сподобався диригент і його високопрофесійна робота не тільки з оркестром, а й з публікою. Особливо, коли останні аплодисменти заглушили звучання оркестру. Зал це так серйозно сприйняв, вперше таке бачу. На великій сцені такого немає. Це дуже велика радість для нас.

Нам потрібно викупити будинок, в якому народився І.Дунаєвський і створити у ньому меморіально-музичний музей композитора.

З першої ноти, з першого диригентського жесту був невидимий зв’язок між артистами і глядачами. Хотілося б, щоб такі концерти  відбувалися у Лохвиці частіше.

В.Д.Годзенко, начальник управління культури Полтавської облдержадміністрації:

Мені надзвичайно приємно, що ми зробили цю добру справу, реалізували наші мрії, наші ідеї, які ми виношували спільно з Лохвицькою райдержадміністрацією та її відділом культури, узгоджували, як нам краще відзначити 110-ту річницю від дня народження І.Дунаєвського. Добре, що ми приїхали у Лохвицю і вшанували  видатного композитора на його батьківщині, де він народився, де жив. Його душа тут витає. Я хочу подякувати нашим артистам і всім, хто брав участь у підготовці концерту. Гуртом ми зробили хорошу справу. Адже І.Дунаєвський – геніальний композитор. Його музика світла, щира, пронизана любв’ю до людини.

В.Скакун, диригент симфонічного оркестру Полтавського обласного академічного музично-драматичного українського театру ім.М.Гоголя, народний артист України:

– Ми створили величне свято, нас почули люди. І глядачі теж створювали це свято – вони нас слухали. Це було від серця до серця – так нас тепло приймали! Скажу про те, що наша Україна починається не з Києва, а з таких міст, як Лохвиця і навіть з найвіддаленішого села – там Україна. Через те я гордий тим, що побував у Лохвиці і, думаю, що наш симфонічний оркестр приїде сюди ще не раз. І це правильно, тому що наші люди-українці дуже люблять мистецтво. Мистецтво, яке нас всіх єднає – це просто велично! Честь і слава всім, хто це свято сьогодні робив і тим музикантам моїм дорогим. Дуже радий. І мене не в Київ тягне. Кажуть: «От якби в Київ, у філармонію!». Та не треба мені філармонії. Мені треба в найвіддаленіше село. І якщо наше мистецтво почують люди в цьому селі – це буде найбільша для мене нагорода!

А.О.Бутко, заступник директора обласного центру народної творчості:

– У різні роки по-різному вшановували великого композитора. Сьогодні в Лохвиці кращі творчі сили Полтавщини. Пам’ять живе і, перш за все, у музичній школі, де такий прекрасний дитячий хор. Діти слухають і виконують цю чудову музику, яка залишиться в їх серцях на все життя. Дуже важко було приїхати у Лохвицю. Дорога просто жахлива. Але духом не упали. Артисти їдуть, співають, збираються з думками і роблять таку добру справу на сцені тому, що талановиті, тому що віддані своїй справі і хочуть, щоб всі так переймалися, як вони. Я дуже вдячна всім, хто сьогодні працював. Здоров’я їм і добра. Як приємно, що ми зробили всі разом добру справу. З першого концертного номеру відчули тепло лохвицької глядацької аудиторії. Публіка гарно сприймала всю концертну програму.

М.М.Демченко, директор Полтавського музичного училища ім. М.Лисенка:

– Я хочу всіх привітати і подякувати за свято, яке вдалося, яке ми разом зробили, заслужено і справедливо вшанували велику людину, його творчість. Дуже приємно, що в цьому проекті таке вагоме місце зайняло і наше училище. Прекрасні виконавці, музикознавці – викладачі училища, прекрасна команда культури нашої області, яка бачить кого залучити на такі заходи. Велика радість – музика І.Дунаєвського, життя яке пов’язане з тими кінофільмами, з тим чистим, красивим що несе ця музика. Мені дуже радісно, що у вас така гарна, потужна Лохвицька музична школа. І дітки в цьому проекті – дитячий хор «Дзвіночок»! Те що вони робили сьогодні на сцені разом з нами – то щирість велика.

Хотів би сказати за лохвицьку землю і за лохвичан. Які ви щасливі, що у вас такий геній народився, гордіться тим, що маєте. Чогось мені згадалась пісня «С чего начинается Родина». У цих дітей починається Батьківщина з хати, де вони народилися, де батько, де мати і де ­– Дунаєвський. А Дунаєвський – це весь світ і наша Україна. Слава Богу, що у нас є бажання чути гарну музику, чути любов, говорити про неї, вчити дітей на найкращих зразках того що ми маємо.

Ольга Чепель, музикознавець, член Національної спілки композиторів України:

– Ісак Дунаєвський дуже любив свою маму. Для нього важливою була її думка. Цей дух дитинства, який перейшов до нього, він в ньому розчинився і надихнув його. Це світлий дитячий композитор. При всій його мудрості, глибині він якийсь дивовижно чистий і за це ми його дуже любимо. Моя мама все життя співала в самодіяльності і я, скільки себе пам’ятаю, в моєму репертуарі завжди було багато пісень Дунаєвського. Дякую тому поколінню, яке нам передавало ці високоморальні пісні. Це найцінніше, чого не вистачає в наш час, у сучасній музиці, в естраді. Тому я вважаю, що Дунаєвський геніальний композитор, видатна особистість. Дуже зворушлива лохвицька публіка зі своїм «браво».

Дунаєвський був дуже вимогливим до себе. У багатьох листах він пише: «Це – халтура», «Ви мене не захвалюйте», «Ви багато диферамбів мені співаєте». Дунаєвський – це геній, який випереджає наш час, він дає нам багато інформації до роздумів. Він щирий, теплий, світлий композитор. Весь цей час я перебуваю в стані його вивчення, занурення в Дунаєвського і не тільки я, а ми всі. І хай ця прекрасна музика звучить завжди!

Руслан Христиченко, викладач Полтавського училища ім.М.В.Лисенка:

Ми сьогодні зібралися на честь геніального маестро. Не дарма говорять, що він народний композитор. Це – правда, бо він писав для народу, тому його твори будуть жити вічно. Лохвицька публіка чудова, відношення людей щире, вони тепло зустрічали кожний номер.

О.П.Мірошниченко, жителька м.Лохвиця:

Враження від концерту – незабутні! На моїй пам’яті це, мабуть, другий раз в Лохвицю приїжджають артисти такого високого професійного рівня. Особливо сподобався симфонічний оркестр, його віртуозне виконання творів нашого знаменитого земляка. Приємно, що і виступ учнів та викладачів Лохвицької дитячої музичної школи імені І.О.Дунаєвського пройшов  на високому професійному рівні і органічно вплівся в канву концерту.

         Хотілось би частіше бачити в Лохвиці виступи професійних колективів, щоб звучала жива музика таких композиторів, як І.О.Дунаєвський з її мелодійністю і щирістю почуттів.

         Музика повинна виховувати в людині любов і високі почуття, а тому ми з надією чекаємо нових зустрічей з справжнім мистецтвом.

Сергій Заїка, начальник відділу культури і туризму Лохвицької райдержадміністрації:

– Для нашого району – це надзвичайно пам’ятна подія. Ми це дуже цінимо. Хочу подякувати Володимиру Дмитровичу Годзенку і команді управління культури облдержадміністрації за прийняте рішення провести вшанування нашого видатного земляка саме на лохвицькій землі. Ми готувалися до 110-річчя І.Дунаєвського дуже активно. Широко висвітлювали життєвий і творчий шлях композитора-земляка в пресі, на телебаченні, за що велика подяка тижневику «Лохвицький край» (О.Лісняк) та ТРК «Астра» (А.Рековець). Підтримую ту думку, що така культурно мистецька аура, яка утворилася на Лохвиччині, повинна дати світові ще одного Дунаєвського.

Для тих людей, які сьогодні не змогли прийти на захід, місцева ТРК «Астра» продемонструє телеверсію і цей концерт подивляться тисячі телеглядачів.

Хочеться подякувати спонсорам за матеріальну підтримку у проведенні ювілейного вечора: О.О.Галичу, М.О.Желєзному, В.О.Мельнику, О.І.Цисю, Н.В.Щуровій, та Лохвицькій районній організації Партії регіонів.

 

Т.ЗАЇКА

Директор методичного центру

культури і дозвілля

Переглядів: 1569 | Додав: Trofim | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz