Понеділок, 06.05.2024, 17:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Відділ культури і туризму Лохвицької РДА.
Головна » 2010 » Лютий » 13 » Звітує відділ РДА
01:35
Звітує відділ РДА
Про роботу відділу культури і туризму райдержадміністрації у 2009 році

Незважаючи на непросту ситуацію у фінансово-економічній сфері, в 2009 році, як і в попередні роки, вдалося зберегти мережу закладів культури району. Дане питання постійно у центрі уваги органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, адже задоволення духовних потреб людей не менш важливе, ніж матеріальних.
У районі діють 47 клубних закладів, 36 бібліотек, 2 дитячі музичні школи та 2 дитячі школи естетичного виховання, 2 музеї, Меморіальний комплекс воїнам Південно-Західного фронту в урочищі Шумейкове.
Значною є також історико-культурна спадщина району, яка налічує 125 пам'ятників Великої
Вітчизняної війни, 8 – громадянської війни. Крім того, у районі пам’ятників історії – 3, культури – 6, монументального мистецтва – 26, археології – 7, архітектури – 26 та 7 пам’ятних і 22 меморіальні дошки.
Останнім часом значно активізувалося в районі громадсько-культурне життя. До всіх державних свят, пам'ятних дат, народних, професійних свят проводилися змістовні заходи культурно-мистецького
спрямування. Було забезпечено широкий інформаційний супровід цих заходів. Майже всі вони були відзняті на відео і продемонстровані на місцевій ТРК «Астра». На телеекрані їх змогли побачити не тільки лохвичани, а й жителі інших районів.
Хороші враження залишилися у земляків, які побачили «Різдвяні вечорниці» за участю народного аматорського колективу «Пісенне джерело», а також взяли участь у святкуванні Дня Святого Миколая, в урочистостях до Дня Соборності України «За Україну за її волю», побували на вечорі вшанування учасників бойових дій на території інших держав та воїнів-ветеранів війни в Афганістані «Афганістан живе в моїй душі».
Вдало і змістовно були також проведені урочистості та святковий концерт «Пісня. Жінка. Кохання.», творчий звіт Лохвицької дитячої музичної школи, заходи з відзначення 90 років від дня народження О.Коломійця,  переатестація «народних» та «зразкових» аматорських колективів району, заключний концерт «Моїй Україні співаємо пісні солов’їні», науково-практична конференція до 200-річчя з дня народження М.В.Гоголя «З Україною в серці», відкриття стели на місці знищення євреїв міста Лохвиця 12 травня 1942 року, відкриття пам'ятного знаку партизанам-підпільникам Лохвиччини, мітинги до Дня Перемоги, концерт-відеофільм народного фольклорного колективу «Берегиня» Яшницького сільського клубу, виставка української вишивки, урочистості до Дня Державної служби, Дня Державного Прапора, Дня Незалежності, заходи з нагоди присвоєння почесного звання «Мати-героїня», Свято врожаю, вечір
вокально-інструментальної музики «Магія живого звуку», заходи до Дня українського козацтва, Свято Покрови Пресвятої Богородиці, відзначення 50-річчя Лохвицької дитячо-юнацької спортивної школи та інші культурно-мистецькі заходи.
Стало традиційним і проведення районного конкурсу козацької, військової та патріотичної пісні, в якому взяли участь 250 виконавців, у тім числі, і гості з інших районів області, Києва.
Відділом культури і туризму райдержадміністрації спільно з Міжнародною громадською організацією «Українське козацтво» та  районною організацією «Спілка ветеранів збройних сил України» проводиться робота для надання конкурсу статусу «обласний».
Минулого року переможцем цього конкурсу в номінації «солісти» став Євген Амаріца, який прославив рідний край своїм талантом. Він – постійний учасник не тільки районних, а і обласних, всеукраїнських та міжнародних фестивалів і конкурсів. Лише у минулому році став переможцем обласного відбіркового
туру фестивалю «Шукаємо таланти» («Артек – моя мрія»), в складі делегації від України представляв нашу державу на VІІІ Міжнародному дитячому фестивалі «Змінимо світ на краще» в МДЦ «Артек», учасник півфіналу «Нова хвиля» (м. Київ). Євген Амаріца став лауреатом другої премії ХІ всеукраїнського благодійного дитячого фестивалю «Чорноморські ігри» (м. Скадовськ), лауреатом 1-ї премії міжнародного фестивалю-конкурсу «Кубок Європи» (Білорусь, м. Мінськ), лауреатом 1-ї премії міжнародного дитячого фестивалю мистецтв «Киммерійські зорі» (м. Керч). Він – володар Гран-Прі обласного огляду-конкурсу художньої самодіяльності учнів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів «Веселка – 2009», який проводився у Полтаві, лауреат 1-ї премії міжнародного телевізійного фестивалю «Jadranstar» (Хорватія, м. Трогір), володар головного призу (поїздка до Єгипту) на міжнародному арт-фестивалі та конкурсі «Вітри надії», 2009р., (м.Шарм-ель-Шейх, Єгипет).
А Юлія Параскевич в 2009 році навіть була нагороджена подякою Президента України В.Ющенка, як талановита дитина. І таких обдарованих виконавців (дітей і дорослих) в районі маємо немало.
Аматорів району також часто показують по місцевому телебаченню. Виготовляються і регулярно демонструються відеокліпи за їх участю.
Підготовлено відеофільм «З повагою до людини» для участі районної державної адміністрації у Всеукраїнському конкурсі «Приязна адміністрація». В 2009р. знято 51 годину 45 хвилин відеоматеріалу. Продемонстровано на ТРК «Астра» 38 годин 35 хвилин.
Широко проведена інформаційна робота сприяє створенню позитивного культурного і туристичного іміджу Лохвицького району. Варто зазначити, що телеверсії численних культурно-мистецьких
заходів, які проводяться у районі,  виготовляються виключно на ентузіазмі працівників відділу культури (враховуючи використання їх власного обладнання) та розповсюджуються на цифрових носіях (DVD) в кольорових рекламних обкладинках-буклетах, зокрема в культурно-освітніх та навчальних закладах району, області і навіть за кордоном.
Працівниками культури району широко висвітлюються здобутки і проблеми галузі в місцевих друкованих ЗМІ. Так, у 2009 році опубліковано більше 140 статей різних авторів, поетичні твори місцевих майстрів поетичного слова, а також біля 550 світлин, що широко висвітлюють розмаїте культурно-мистецьке життя Лохвиччини.
Задоволення духовних потреб жителів району здійснюють 264 працівники мережі закладів культури (творчі працівники – 196, технічний персонал - 68). Із них 45 фахівців мають вищу світу (17%), 112 – середню спеціальну (42,4%). На 1 січня 2010 року 23 працівники галузі досягли пенсійного віку.
На придбання преси для культурно-просвітницьких потреб району у 2009 році використано 33,0 тис. грн.. Кошторисними видатками кошти на проведення культурно-масових заходів в 2009 році не виділялись. Незважаючи на труднощі і проблеми, клубними закладами району протягом минулого року проведено 7584 культурно-масових заходів, на яких було присутніх 872160 чол., в тому числі для  дітей 571 – присутніх 68520 чол. У районі працює 266 клубних формувань (2228 учасників), з них дитячих колективи 64 (662 чол.), 9 любительських об’єднань та клубів за інтересами (119 учасників).
У рамках районного огляду народної творчості «Моїй Україні співаєм пісні солов’їні» на високому рівні пройшли творчі звіти аматорських художніх колективів, та окремих виконавців. 18 березня
відбулася переатестація аматорських «народних» та «зразкових» колективів району. За її результатами підтвердили своє високе звання 13 народних і два «зразкових» колективи та присвоєно звання «народного» фольклорному колективу «Веселий вулик» БК ДП «Лохвицький спиртокомбінат».
Колективи і виконавці нашого району постійно беруть участь в обласних і всеукраїнських конкурсах, таких як обласний огляд-конкурс вертепів та колядних гуртів «Різдвяна феєрія» (м. Полтава), Всеукраїнському конкурсі «Я патріот», Всеукраїнському святі «Калнишева рада» та інших. В обласному конкурсі «Естрадна веселка» друге місце посів хореографічний дует «Танець для двох» (студія
«Сонячний зайчик», м. Червонозаводське). Серед вокальних квартетів та ансамблів в обласному огляді-конкурсі «Роде наш красний» перше місце зайняв квінтет із Яхницького СБК, серед вокальних дуетів перше місце – Сергій та Наталія Списюки (Луценківський СБК), а друге – пісенний дует Сергія та Світлани Семенченків (Яхницький СБК). В обласному огляді-конкурсі народних свят та обрядів «Барви рідного краю» Їсківський СБК зайняв перше місце за показ «Українських вечорниць».
У чотирьох позашкільних закладах мистецької освіти району навчається 783 учнів. Спільно із викладачами вони також активно виступають на конкурсах, фестивалях, беруть участь в районних і обласних культурно-мистецьких заходах.
Так, за минулий рік ними було завойовано 14 призових місць в обласному хореографічному конкурсі «Срібний черевичок», регіональному конкурсі-фестивалі «Чарівний смичок», обласних конкурсах «Юний віртуоз» та «Світ навколо нас», в обласному конкурсі-фестивалі «Серце віддане дітям», Всеукраїнському конкурсі «Барви Полтави».
На 2010 рік, крім традиційних культурно-мистецьких заходів, відділом культури і туризму заплановано проведення районного фестивалю фольклорних колективів, а також вирішуються питання щодо організації містечка Майстрів, виготовлення буклетів. Це дасть можливість значно активізувати туристичну галузь району.
Працівниками Лохвицького краєзнавчого музею ім. Сковороди постійно проводяться  екскурсії «Вулиці міста розповідають» по визначних місцях м.Лохвиці, надаються консультації з питань
історії рідного краю учням, студентам, науковим працівникам, вчителям, громадянам. Для учнів шкіл району проводиться екскурсія-вікторина «Люби і знай свій рідний край». В приміщенні музею були організовані виставки української вишивки та «Відроджуємо традиції». Проведена творча зустріч з талановитим майстром, народним умільцем, музикантом І.І.Козаченком. У 2009 музеєм було прийнято 6003 відвідувачів, а меморіал в урочищі Шумейково відвідало 46035 чол. Проведено 230 екскурсій, із них 138 тематичних. Протягом року зібрано 22 експонати, відкрито 5 стаціонарних виставок і 1 пересувну. Музейний фонд становить 30254 експонати.
Почала активну роботу сільська зелена садиба А.Ю. Фесенка.
Відділ культури і туризму взяв активну участь у підготовці випуску інформаційно-рекламного буклету «Лохвиця», туристичної карти району.
Значною була також бібліотечно-інформаційна робота районної централізованої бібліотечної системи. Протягом 2009 року нею обслуговано 26577 користувачів, в тім числі, 6122 дітей та 4043 представників юнацтва. Їм видано 564864 примірників книжкових видань. Книжковий фонд ЦБС становить 442533
примірники. За рік надійшло 4037 примірників нових  видань. При бібліотеках району працює 15 любительських клубів за інтересами: екологічного, народознавчого, краєзнавчого спрямування. Бібліотеками-філіями проведено 4 загальносистемних масових заходи. Працівники централізованої бібліотечної системи взяли участь в обласних, Всеукраїнських та районних оглядах-конкурсах, де займали призові місця. Вони здобули перемогу в конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг
з використанням вільного доступу до Інтернету» (Програма «Бібліоміст»).
Завдяки своєчасній централізації, бібліотечна система зберегла сільські бібліотеки-філії. Проте ефективність роботи сільських бібліотек, які не опалюються в зимовий період, зокрема бібліотечних закладів у невеликих населених пунктах району, дуже низька. Саме тому бібліотечна система потребує, або створення належних умов, або виваженої оптимізації на державному рівні та
направлення коштів для створення нових робочих місць, які вкрай необхідні для ефективної роботи галузі культури та туристично-рекреаційної сфери в сучасних умовах. Є гостра потреба в таких фахівцях: cпеціаліст з комп’ютерних технологій (створення і підтримка сайту відділу культури і туризму в мережі Інтернет, налагоджування зв’язків з земляками, які проживають в інших областях
України та за кордоном для залучення туристичних груп), аранжувальник, музичний керівник, відеооператор-фотограф, редактор, юрист. Потреба в таких спеціалістах з кожним днем стає все більш очевидною.
З метою створення умов для виявлення і розкриття талантів аматорів сцени, сприяння розвитку творчості місцевих поетів і композиторів в Районному будинку культури обладнано кімнату звукозапису, де здійснюється комп’ютерне і музичне обслуговування сільських будинків культури і клубів, музею і бібліотек. В перспективі часу тут буде студія із сучасним обладнанням. Проводяться репетиції і вирішуються організаційні питання проведення концертів, програми яких повністю складатимуться з творів місцевих авторів.
Клубні заклади району необхідно централізувати за аналогом бібліотечної системи. Адже надія на те, що випускники вищих мистецьких навчальних закладів (музичні керівники) прийдуть працювати в село, дуже мала.
Про матеріальну базу закладів культури. У 2009 році проведено ремонт даху районного Будинку культури, але через попереднє протікання покрівлі мають не дуже привабливий вигляд його глядацька зала, коридор другого поверху. Здійснено капітальний ремонт Погарщинського сільського Будинку культури, на що вибуло виділено 105 тисяч гривень. У 25 закладах культури проведено поточні ремонти. Потребують ремонту опалювальна система закладу, капітального ремонту –
приміщення дитячої музичної школи, завершення ремонту – приміщення центральної районної бібліотеки. Із 63 приміщень сільських закладів культури їх приміщення опалюється лише 50 відсотків, 27 потребують капітального ремонту, в 14 закладах відсутні комплекти музичних інструментів, в
34 – танцювальні зали. Зношеність костюмів учасників художньої самодіяльності складає 70 відсотків.  Слабкою є матеріально-технічна база практично всіх закладів культури району. Навіть в районному будинку культури немає елементарного баяну.
Спільно з органами влади, територіальними громадами, нашими ентузіастами, які переймаються тим, щоб галузь розвивалася й підвищувався культурний рівень мешканців району, ми будемо наполегливо долати труднощі, з оптимізмом дивлячись у завтрашній день.

С. ЗАЇКА, начальник відділу культури  і туризму райдержадміністрації
Переглядів: 1303 | Додав: Trofim | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz