Четвер, 02.05.2024, 19:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Відділ культури і туризму Лохвицької РДА.
Головна » 2010 » Березень » 3 » ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКЕ
17:10
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКЕ

ПРОДОВЖЕННЯ СЛАВНИХ ТРАДИЦІЙ

28 лютого 2010 року у Лохвицькому районному будинку культури відбувся звітний концерт Червонозаводського МБК №1. Участь у концерті взяли народний хор «Явір», духовий оркестр, народний ансамбль танцю «Пролісок, його студія, група «Крок-Бенд» і ціла низка сольних номерів…

 

А тепер звернемо свій погляд у минуле.У далекому 1931р. в селищі Сталінка відбулася визначна подія – був збудований клуб цукрозаводу. За часів радянської влади клуб став свідком таких гірких подій, як голодомор 1932-33рр., Велика Вітчизняна війна, під час якої майже вщент був розбитий німецькими бомбардувальниками. Були перемоги і поразки, але все ж таки будівлю відновили і з 1953р. Будинок культури знову відкрив свої двері жителям Червонозаводського.
Дуже цікавий факт: духовий оркестр був заснований за два роки до зведення будівлі БК – у жовтні 1929р.. Першим керівником колективу, його душею і організатором був Олександр Сєров. З 1946 по 1956рр. оркестром керував Микола Никифорович Симоненко, а починаючи з 1956р. на протязі півстоліття оркестр працював під керівництвом ветерана праці лауреата ІІ Всесоюзного фестивалю народної творчості Володимира Валерійовича Глушкова. У 1998р. духовому оркестру за високу майстерність, постійний творчий пошук, вагомий внесок у справу розвитку і збагачення музичного мистецтва України присвоєно високе і почесне звання «народного».
Цей рік став визначним і для хорового колективу «Явір», якому також було присвоєно почесне звання «народний». Цей колектив теж має чималу історичну спадщину. Заснований хор української пісні у 1953р. творчою, талановитою людиною, великим ентузіастом хорового мистецтва Михайлом Петровичем Гринем – скромній і дуже відповідальній людині, яка багато сили і душі віддала цьому колективу. Йому було присвоєно звання Заслуженого Працівника Культури. Він був кавалером ордена Знак Пошани. З 1980-го року і до цього часу народним хором «Явір» керує Олексій Павлович Корнієнко – лауреат республіканського огляду-конкурсу вокалістів, лауреат І та ІІ Всесоюзних фестивалів народної творчості, неодноразово нагороджений грамотами Міністерства культури України, почесний громадянин міста Червонозаводське.
На теренах Лохвицького краю немає жодного БК, який би мав аж три народних колективи, окрім Червонозаводського МБК №1. Хореографічний колектив «Пролісок» був створений на початку 1958р.. Організатором колективу та його керівником був Іван Григорович Бойко. Колектив приймав участь у Всесоюзних оглядах художньої самодіяльності. У 1967р. був лауреатом республіканського фестивалю і в цьому ж році йому було присвоєно звання народного самодіяльного ансамблю танцю. Був багаторазовим переможцем на обласних та всеукраїнських конкурсах та фестивалях. З великим хвилюванням колектив готувався до гастрольної поїздки до Болгарії, яка відбулася в 1971р.. Виступи пройшли з великим успіхом. Керівники ансамблю за час його існування неодноразово змінювалися. Після І.Г.Бойка колективом керували Григорій Гаврилович Кумпан, Антоніна Іллівна Савченко, Людмила Леонідівна Рухлядко, Галина Іванівна Тонконоженко, Надія Олександрівна Чабак.
Сьогодні Червонозаводський МБК №1 веде активну роботу по залученню молодих спеціалістів. Ось уже на протязі трьох років народним ансамблем танцю «Пролісок» керує молода, талановита, ініціативна Ірина Перевай.
Народний духовий оркестр МБК №1 зазвучав по-новому з приходом молодого спеціаліста, випускниці Гадяцького училища культури ім. І.П.Котляревського Ніни Шматко.
Молодий спеціаліст, також випускник Гадяцького училища культури, Євген Назаренко працює в МБК №1 художнім керівником.

 І на завершення хотілося б окремо розповісти про ще один прекрасний колектив цього закладу культури. Група «Крок-Бенд» ось уже 17 років плідно працює, даруючи мистецтво своїм слухачам. Восени 2009 року цей колектив презентував свій новий альбом «Землякам». В репертуарі групи не один десяток власних творів про рідний край, про кохання, дружбу, відповідальність і честь. Група «Крок-Бенд» є лауреатом обласного конкурсу «Берегиня», учасником фестивалю «Червона рута», неодноразовий учасник обласних та всеукраїнських фестивалів.

Завдяки плідній праці працівників БК звітний концерт пройшов на належному рівні. Кожен його номер, чи це народні пісні у виконанні хору «Явір», чи це інструментальні п’єси духового оркестру, чи танці ансамблю «Пролісок», естрадні пісні у виконанні солістів, чи авторські пісні групи «Крок-Бенд» глядачі сприймали тепло, супроводжуючи щирими бурхливими оплесками.


Н.Чабак, директор Червонозаводського МБК №1
Переглядів: 1224 | Додав: Sergiy | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 2
2 КОТ  
0
А про Кибкала чого мовчимо?От так завжди:всі лаври-керівнику,який навіть грамоти до пуття не знає,а той,хто дійсно працює-залишається непоміченим!

1 Барон  
0
вот это точно... духовой оркестр зазвучал "по новому"))).... угробили оркестр еще и радуются))

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz